maandag 24 maart 2014

Wat maakt een noot biologisch?

Ik eet graag noten en zie steeds vaker noten die worden aangeboden met het label ‘biologisch’. Nu vraag ik mij echter af, wat betekent dit nu eigenlijk? Is het ook daadwerkelijk beter en gezonder om een biologische noot te eten dan een ‘gewone’ noot? Ik ben een klein onderzoekje gestart om hier antwoord op te kunnen geven.

Volgens de Nederlandse Zuidvruchtenvereniging is het onderscheidend vermogen van biologische noot dat de noten niet zijn bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Ook is er een grotere kans op uitval van producten die zijn aangetast door ongedierte. Dit punt lijkt me eerder een nadeel dan een voordeel maar daarover later meer. De grond waarin biologische noten worden geteeld moet regelmatig worden gecontroleerd. Dit schijnt een tijdrovende bezigheid te zijn. Gesteld kan dus worden dat de productie van biologische noten in ieder geval voor de notenproducenten een stuk moeilijker is.

Bron: Biologische noten
 Doorgeslagen

In een artikel las ik een verhaal van een notenboer die vindt dat het keurmerk ‘biologisch’ bij noten wel wat is doorgeslagen. Dit werd  geïllustreerd door de paranoot. Deze noot is niet te cultiveren, dus groeit alleen maar in het wild. Zelfs deze nooit wordt nu, door de grote vraag naar biologische noten, als biologisch aangeboden. Hoewel de noot alleen in het wild groeit mag het alsnog alleen biologisch worden genoemd als het aan de specifieke richtlijnen van de branchevereniging voldoet.

Kritiek

De kritiek op het biologische aanbod van noten heeft vooral te maken met de (te) strenge regels die gelden voor biologische noten. Zo mag een notenboer die biologische amandelen en biologische cashewnoten inkoopt, deze alleen in hun originele verpakking verkopen. Wanneer van deze twee biologische noten een mix wordt gemaakt, dan mag de verkoper die niet meer biologisch noemen omdat de noten niet meer in de originele  verpakking zitten. Voor een volledig biologische mueslireep moet elk ingrediënt en elke fabriek  apart worden gecertificeerd. Dit maakt een biologische mueslireep erg duur. Voor kleine arme boeren geldt dus dat biologische productie vooral minder opbrengt per hectare betekent. Deze boeren zijn namelijk helemaal niet bezig met biologisch maar proberen gewoon wat geld te verdienen.  

Gezonder?

Het is niet zo dat biologische noten per se gezonder zijn. Wanneer een notenboer een korte lijn heeft met zijn leveranciers en er op toeziet dat de producten op een goede en duurzame manier worden geproduceerd, kunnen deze noten van net zo goede kwaliteit zijn als noten die wel een biologisch label hebben. Daarentegen heb je met een biologisch keurmerk wel de zekerheid dat producenten gecontroleerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten