Chocolade is heerlijk! En ik denk dat bijna iedereen wel
eens van een lekker stukje chocolade, een chocoladeletter, chocoladetaart of
een chocolade-ijsje snoept. Maar waar komt chocola nou vandaan?
Alle chocolade heeft cacao als grondstof, of je nu een reep
of letter eet. Voor chocola heb je cacao nodig. Cacao wordt gemaakt uit de
bonen van de vrucht van de cacaoboom. Deze boom groeit helaas niet in
Nederland, maar groeit in tropische landen waar het altijd warm is en de zon
elke dag volop schijnt.
Deze cacao boom is erg kwetsbaar. Hij houdt van vocht en
warmte, maar is niet bestemd tegen wind of de brandende zon. De eerste vier
jaar moet de boom goed beschermd worden, de boom zal dan het optimale groeiresultaat
bereiken. Wanneer de cacao boom volgroeit is en vruchten aan zijn boom heeft
hangen, worden de vruchten van de boom twee keer per jaar geoogst. Met een
kapmes worden de vruchten losgesneden, binnen deze vruchten zitten ongeveer 30
tot 40 zaden. Deze zaden worden met de hand uit de vrucht gehaald en een paar
dagen gedroogd onder bananenbladeren.
In de daarop volgende dagen wordt het heel warm onder de
bladeren. Door de hitte gaan de bonen gisten. De bonen worden nu donkerbruin en
krijgen een cacaosmaak.
Na bewerking in de fabriek worden de cacao bonen omgetoverd
in chocoladeletters. Ik heb 200 Fairtrade chocoladeletters besteld bij
Choco-Paradijs. Ik heb voor Fairtrade gekozen omdat ik eerlijke handel in derde
wereldlanden erg belangrijk vind. De chocoladeletters heb ik besteld voor mijn
werknemers. Ik vond dat mijn werknemers ook een ‘beloning’ moesten krijgen voor
het goede werk dat zij elke dag weer leveren. Choco-Paradijs heeft heerlijke
chocoladeletters geleverd!
Source: chocoladeletters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten