maandag 14 april 2014

Mogelijk verbod op gratis plastic tassen

Het is al jaren een belangrijk punt op de agenda van de lokale en regionale overheden in de EU: de gratis plastic wegwerptasjes in winkels. Nu is het dan eindelijk zover: in 2020 zullen de gratis wegwerptasjes helemaal verboden zijn en de plastic draagtassen voor meervoudig gebruik zullen door een heffing duurder worden. Deze maatregel heeft te maken met de verwerking van de grote hoeveelheid plastic afval in de EU. Dit wil het comité van de regio’s drastisch naar beneden brengen. Maar wat is daar het gevolg van voor alle winkeliers?

Draagtassen: meer dan alleen een handig tasje

Voor veel winkels zijn draagtassen niet alleen een handige tas voor de bezoekers. Draagtassen behoren tegenwoordig tot de marketingstrategie van veel bedrijven en zijn een ‘must have’ of herkenningspunt. Denk maar aan de draagtassen van het merk Abercrombie and Fitch of de grote supermarktketens.

Plastic tassen slecht voor het milieu?


De voornaamste reden dat de Europese Commissie de plastic tassen wil verbieden is het milieu. Toch zijn er mogelijkheden voor plastic draagtassen die niet of in ieder geval minder slecht zijn voor het milieu. Zo vindt u bij Fair Bags biofolie draagtassen. Deze draagtassen zijn even sterk als een ‘gewone’ plastic draagtas en kan ook bedrukt worden. U laat echter met deze draagtassen zien dat het milieu bij uw bedrijf centraal staat. Deze tassen zijn namelijk gemaakt van maïszetmeel en natuurlijk polyester. Wat betreft uiterlijk ziet u dus geen verschil met ‘gewone’ plastic tassen.

donderdag 3 april 2014

Behalve het weer is er niets zo veranderlijk als dieetadvies

Ik probeer al jaren nauwkeurig op mijn voeding te letten en volg daarom regelmatig nieuwe ontwikkeling op het gebied van gezond eten. Nu heb ik ervaren dat dit een behoorlijk frustrerende bezigheid is. Het ene moment is wetenschappelijk aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen goed voor je zijn en een paar maanden later wordt soms al weer het tegenovergestelde beweerd. Nu is het verse vis dat ter discussie staat.

Is verse vis wel echt zo goed voor je?

Over de positieve effecten die verse vis op je lichaam kan hebben, was lange tijd sprake van een zekere mate van unanimiteit. Recent Belgisch onderzoek beweert echter dat meer dan drie keer per week verse vis eten riskant is. Hierbij kan gedacht worden aan haring of zalm. De claim is dat mensen dan te veel dioxine-gerelateerde stoffen binnen zouden krijgen.

Omega-3 vetzuren

Maar hoe zit het dan met de positieve effecten van het eten van verse vis? Uit het onderzoek blijven de reeds bekende positieve eigenschappen van verse vis wel overeind. Zo helpen de vetzuren in verse vis goed tegen hart- en vaatziekten.

Mensen krijgen over het algemeen te weinig van deze vetzuren binnen. Daarom wordt geadviseerd om twee keer per week vis te eten voor de zogeheten langketen omega-3 vetzuren.

Bron: Sushi
Dioxines

Wanneer er echter vaker dan twee keer verse vis wordt gegeten, bestaat het risico dat mensen te veel dioxines binnenkrijgen. Deze stoffen hebben kankerverwekkende eigenschappen. Deze stoffen bestaan vooral bij verbrandingsprocessen.

De dioxines komen via het milieu in ons voedsel terecht. De dioxines die je via het eten binnenkrijgt zijn vooral van dierlijke producten afkomstig, zoals vlees, eieren, melk en dus ook vis. De hoeveelheden in deze producten is echter zo gering dat het niet schadelijk is voor mensen. Pas als we grote hoeveelheden dioxines binnenkrijgen kan het schadelijk voor ons zijn. De claim uit het onderzoek is dat veel vette vis eten schadelijk kan zijn omdat het relatief veel dioxines bevat.

Gevarieerde voeding

Een voedingsadvies dat wel altijd overeind blijft is het belang van gevarieerde voeding. Dit geldt dus ook voor het eten van verse vis. Wanneer je bijna elke dag van de week haring of zalm eet, zou je dus het risico kunnen lopen om te veel dioxines binnen te krijgen.

Daarentegen heeft verse vis ook heel veel positieve effecten. Bovendien zijn er ook vissoorten die veel minder dioxines bevatten. Dit zijn vooral gekweekte vissoorten, zoals Tilapia en Pangasius. Probeer dus te variëren met vissoorten en blijf vooral twee keer per week verse vis eten!