maandag 24 maart 2014

Wat maakt een noot biologisch?

Ik eet graag noten en zie steeds vaker noten die worden aangeboden met het label ‘biologisch’. Nu vraag ik mij echter af, wat betekent dit nu eigenlijk? Is het ook daadwerkelijk beter en gezonder om een biologische noot te eten dan een ‘gewone’ noot? Ik ben een klein onderzoekje gestart om hier antwoord op te kunnen geven.

Volgens de Nederlandse Zuidvruchtenvereniging is het onderscheidend vermogen van biologische noot dat de noten niet zijn bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Ook is er een grotere kans op uitval van producten die zijn aangetast door ongedierte. Dit punt lijkt me eerder een nadeel dan een voordeel maar daarover later meer. De grond waarin biologische noten worden geteeld moet regelmatig worden gecontroleerd. Dit schijnt een tijdrovende bezigheid te zijn. Gesteld kan dus worden dat de productie van biologische noten in ieder geval voor de notenproducenten een stuk moeilijker is.

Bron: Biologische noten
 Doorgeslagen

In een artikel las ik een verhaal van een notenboer die vindt dat het keurmerk ‘biologisch’ bij noten wel wat is doorgeslagen. Dit werd  geïllustreerd door de paranoot. Deze noot is niet te cultiveren, dus groeit alleen maar in het wild. Zelfs deze nooit wordt nu, door de grote vraag naar biologische noten, als biologisch aangeboden. Hoewel de noot alleen in het wild groeit mag het alsnog alleen biologisch worden genoemd als het aan de specifieke richtlijnen van de branchevereniging voldoet.

Kritiek

De kritiek op het biologische aanbod van noten heeft vooral te maken met de (te) strenge regels die gelden voor biologische noten. Zo mag een notenboer die biologische amandelen en biologische cashewnoten inkoopt, deze alleen in hun originele verpakking verkopen. Wanneer van deze twee biologische noten een mix wordt gemaakt, dan mag de verkoper die niet meer biologisch noemen omdat de noten niet meer in de originele  verpakking zitten. Voor een volledig biologische mueslireep moet elk ingrediënt en elke fabriek  apart worden gecertificeerd. Dit maakt een biologische mueslireep erg duur. Voor kleine arme boeren geldt dus dat biologische productie vooral minder opbrengt per hectare betekent. Deze boeren zijn namelijk helemaal niet bezig met biologisch maar proberen gewoon wat geld te verdienen.  

Gezonder?

Het is niet zo dat biologische noten per se gezonder zijn. Wanneer een notenboer een korte lijn heeft met zijn leveranciers en er op toeziet dat de producten op een goede en duurzame manier worden geproduceerd, kunnen deze noten van net zo goede kwaliteit zijn als noten die wel een biologisch label hebben. Daarentegen heb je met een biologisch keurmerk wel de zekerheid dat producenten gecontroleerd worden.

donderdag 20 maart 2014

Hoe gezond is sushi eigenlijk?

Steeds vaker hoor ik in mijn directe omgeving dat sushi helemaal niet zo gezond is als wordt aangenomen. Vreemd, was mijn eerste reactie. De meeste ingrediënten waar sushi van gemaakt wordt zijn namelijk best gezond, zo dacht ik. Tijd om even op onderzoek uit te gaan!

Sushi is ongezond

Eerst maar even bekijken wat de tegenstanders van sushi te zeggen hebben. Volgens diëtist Rachel Beller dient sushi absoluut vermeden te worden als je gezond wilt eten of gewicht wilt verliezen. Dat vind ik nogal een uitspraak. Een sushirol kan tussen 290 en 350 calorieën bevatten, zo stelt ze. Wanneer je doorrekent hoeveel sushi je eet voor een maaltijd, dan tikt dat inderdaad behoorlijk aan.
Ook wordt er tegenwoordig vaak Japanse mayonaise toegevoegd aan sushi. Dit is oorspronkelijk bedacht om te voorzien in de behoefte van de Westerse consument. Vet dus. Daarnaast wordt sushirijst vaak ook nog op smaak gebracht met een mengsel van azijn en suiker. In verband met de houdbaarheid wordt er in restaurants vaak nog extra suiker toegevoegd. Sojasaus is een van de traditionele smaakmakers die hoort bij sushi. Dit is niet per se slecht voor je maar bevat wel erg veel zout. Aangezien sojasaus vaak royaal wordt gebruik bij sushi, kan dit al snel resulteren in een overschot aan zoutinname.

Sushi is gezond

Na het lezen van vorige paragraaf zul je misschien denken dat je nooit meer sushi moet gaan eten. Dat zou heel erg zonde zijn, want het is super lekker en bovendien hoeft het lang niet zo ongezond te zijn als hierboven gesteld. Zo zijn veel ingrediënten in sushi juist heel erg gezond en goed voor je! Zeewier is bijvoorbeeld rijk aan jodium, ijzer, kalk, vitamines en mineralen. Het bevordert ook een gezonde spijsvertering. Rauwe vis levert B-vitamines, mineralen en goed verteerbaar eiwit. De vetzuren in vis helpen om hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook wasabi is goed voor je. Het is rijk aan vitamines en foliumzuur en bevat veel mineralen. Tot slot bevat gember veel antioxidanten die helpen om je lichaam te ontgiften.

Bron: Sushi
Conclusie

Na de voor- en nadelen van sushi geanalyseerd te hebben, kan worden gesteld dat de mate waarin sushi gezond is voornamelijk is afhankelijk is van de wijze waarop het gegeten wordt. Door mayonaise toe te voegen en ingrediënten te frituren in Tempura zijn bepaalde sushigerechten verwesterd tot caloriebommen. Ook wordt er vaak te veel sojasaus gebruikt waardoor de sushi te zout wordt. Het lijkt mij dus belangrijk om vooral de gezonde elementen van sushi te eten en de frituur- en mayonaisehapjes zo min mogelijk te eten. Ik hoor graag wat jullie van deze conclusie vinden of misschien nog aanvullingen hebben?