vrijdag 8 augustus 2014

Nieuwe hype: thuis groenten kweken

Met de ongekende populariteit van biologisch eten neemt ook de populariteit van het zelf kweken van groenten enorm toe. Het is gezond, lekker en een stuk goedkoper dan groenten kopen in de winkel. Daarnaast is het leerzaam voor de kinderen en een leuke vrijetijdsbesteding. Met een kleine investering van geld en tijd kunt u het gehele jaar heerlijk uit eigen (groente)tuin eten.

Welke groenten?

Start u voor het eerst met het kweken van groenten thuis? Kies dan voor groenten die gemakkelijk te kweken zijn en die u lekker vindt. Voorbeelden van deze groenten zijn: sla, radijzen, spinazie, wortelen, prei en courgettes. Iedere groenten heeft een bepaalde zaaiperiode en oogstperiode. Daarnaast is het belangrijk dat u een goede plantafstand aanhoudt. In het onderstaande voorbeeld kunt u een indruk krijgen wat de idealen omstandigheden zijn voor het verbouwen van de groenten die u lekker vindt.

Bron: Volkstuindoesburg

Geen tuin? Geen probleem!


Bron: raamtuin
Groenten kunt u ook prima kweken in bakken op het balkon of in de vensterbank. Op een klein oppervlakte kunt u allerlei groenten laten groeien. Zorg dat er een goede afwatering is van de potten en gebruik een goede potaarde om de beste omstandigheden te creëren. Ook is het belangrijk dat de planten voldoende zonlicht krijgen. Bovenstaande ingrediënten en voldoende tijd en aandacht zullen er voor zorgen dat u op het balkon ook heerlijke groenten kunt kweken.

Mocht u niet over voldoende ruimte beschikken op het balkon of heeft u geen voldoende licht dan kunt u ook altijd denken aan een raamtuin of kweektent.
 


Een raamtuin is onderworpen door de designers Barreau & Charbonnet uit Parijs. Zij hopen dit product voor ongeveer € 100,- op de markt te brengen.
 

Bron: kweektent
Een kweektent is wat duurder maar geeft u wel de mogelijkheid om het hele jaar door, ongeacht het klimaat, groenten te kweken. Doordat u in de tent een eigen klimaat creëert kunt u altijd de ideale omstandigheden voor de kweek instellen. De nieuwste kweektenten kunt u uitrusten met lampen, irrigatie systeem en speciale voeding. Zo kunt u altijd het hoogste rendement uit uw kweekinstallatie halen.



 
Heeft u zelf een moestuin, balkon of andere plek waar u groenten verbouwd? Laat een berichtje achter en deel uw ervaring.

donderdag 7 augustus 2014

Het gevaar van viezigheid

Stakingen in de schoonmaakbranche zie je steeds meer. Deze stakingen is iets tussen werknemers en de bonden. Beide partijen moeten tot een overeenstemming komen om samen weer verder te gaan. Maar wat is het gevaar wat zich voordoet als er in de tussentijd dus helemaal niet goed schoongemaakt wordt?

Bergen afval

De meeste zullen het wel in Amsterdam gezien hebben. Op het centraal station liggen bergen met afval. De prullenbakken lopen over. Het is geen gezicht en voor de toeristen die onze stad komen bezoeken is het al helemaal geen mooie binnenkomst. Zo krijgen ze toch al snel een verkeerd beeld over de stad. Het is niet alleen op de stations, maar ook in de treinen zelf. De prullenbakken worden niet meer geleegd dus overal ligt in het gangpad bakjes en broodzakjes en blikjes. Het liefst blijf je staan dan te gaan zitten op een vieze stoel. Maar wat nou als je reis 3 uur duurt? Wij betalen allemaal natuurlijk geen duur treinkaartje om vervolgens in een vieze trein te moeten zitten.
Buiten alle viezigheid en de vieze geuren die zich verspreiden, is die viezigheid ook gevaarlijk.


Schoonmaakbedrijf Utrecht
Schoonmaakbedrijf Hilversum









Gevaarlijk afval

Al dat afval wat zich ophoopt neemt ook gevaar met zich mee voor de mensen die er in rond lopen. Eten gaat schimmelen en er ontstaan meer en meer bacteriën. Urine, braaksel en bloed wat op de grond blijft liggen is gevaarlijk voor de reizigers.
In de metro stations heb je helemaal minder zuurstof waar je het mee moet doen. Vaak ruikt het daar ook nog niet helemaal fris. In dit soort gebieden is het niet te doen om in vuil te staan met ronddwalende bacteriën in de lucht.

Dit is een voorbeeld van wat afval kan veroorzaken. Omdat dit op een groot station is, groeien de bergen afval zich natuurlijk razend snel. Maar bedenk je eens wat dit kan doen in grote kantoorpanden waar duizenden mensen werken. Als hier de toiletten, liften en oppervlakten niet goed schoongemaakt worden, dan kan hetzelfde ontstaan. De werknemers worden sneller ziek wat negatief kan uitpakken voor het bedrijf. Zorg dus voor een goede schoonmaak. Kan je het zelf niet aan, huur dan een schoonmaakbedrijf in. Zo weet je zeker dat er continu schoongemaakt wordt.