donderdag 17 juli 2014

Hoe voorkom ik rugpijn?

Veel meer mensen dan je denkt hebben last van rugpijn. Wel 8 op de 10 volwassenen ervaart weleens rugklachten. Als je eenmaal last hebt van rugpijn is het erg lastig om hier weer vanaf te komen. Daarom is voorkomen beter dan genezen. In dit blog een aantal handige tips waarmee je rugklachten eenvoudig kan voorkomen.

Een goede houding

Vaak ontstaat rugpijn (met name in de onderrug) door een verkeerde houding. Hierbij kan je denken aan de houding als je zit of staat maar ook als je beweegt. Een goed voorbeeld is tillen. Veel mensen houden hun knieën gestrekt als zij iets optillen. Hierdoor komt er veel druk en spanning op de rugspieren te staan waardoor je rugklachten kan krijgen. Als je iets tilt, zorg er dan voor dat je door je knieën zakt.

Spieren trainen

Om een goede houding te kunnen bewerkstelligen is het belangrijk dat de spieren in je rug goed getraind zijn. Ga maar is een tijdje rechtop in je stoel zitten. Veel mensen krijgen na enkele minuten al last van hun rug, omdat simpelweg de spieren in de rug niet goed ontwikkelt zijn. Hierdoor leer je jezelf een verkeerde houding aan die juist voor rugklachten zal zorgen. Goede buik en rugspieren zijn dus van essentieel belang.

Regelmatig bewegen

Heb jij last van rugklachten? Dan heb je vaak de neiging rust te nemen en zo min mogelijk te bewegen. Regelmatig beweging is echter de beste manier om van de pijn af te komen. Ga dus regelmatig een stukje lopen, fietsen of zwemmen. Ook te lang zitten kan rugklachten veroorzaken. Heb jij dus een kantoorbaan waarbij je de hele dag zit? Zorg dan dat je af en toe even een loopje maakt.

Overgewicht

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Ook dit kan rugklachten veroorzaken. Dit komt doordat je spieren meer gewicht mee moeten dragen waardoor deze sneller overbelast raken. Sport dus regelmatig om rugklachten te voorkomen.

Wat te doen bij rugklachten?

Heb jij last van rugklachten? Dan is het altijd goed om even langs de fysiotherapeut te gaan. Deze kan je adviseren over maatregelen om rugklachten te voorkomen. Daarnaast kan een fysiotherapeut je oefeningen mee geven die rugklachten in de toekomst ook zullen voorkomen. Mocht je rug helemaal vastzitten, dan kan een fysiotherapeut dit door verschillende behandelmethodes ook losmaken.